Pagina's

vrijdag 15 december 2017

Foodfestivals rijzen nu echt de pan uit: waarom eigenlijk?

Foodfestivals, ze lijken inmiddels elk weekend wel plaats te vinden. 


Vorig jaar werden er in Nederland 260 edities van 153 foodfestivals georganiseerd, blijkt uit cijfers van de Festivalatlas.

Zeventig foodfestivals vonden voor het eerst plaats, waarmee eetfestijnen harder groeien dan muziek- of filmfestivals. 
Waarom wordt door organisatoren juist zo ingezet op culinaire festivals?


Laagdrempelig

Festivals reageren op consumentenbehoeften, legt lector crossmedia aan de Hogeschool van Amsterdam Harry van Vliet uit. 
Vanuit de bezoeker vindt hij het dus wel te verklaren dat er zo veel foodfestivals zijn.

"De toegang tot de meeste foodfestivals is gratis, dat maakt het laagdrempelig", legt Harry uit. 
"En ze worden georganiseerd op plekken ín de stad: in het stadspark of op het marktplein. Je hoeft er dus niet ver voor te reizen."


Laagdrempelig voor consumenten dus, maar hoe lucratief is het voor organisatoren? 
We vragen het Willem Oud (26), die dit jaar voor de vierde keer een foodfestival in Hoorn organiseerde.

"Ik zag het in de Randstad en dacht: waarom hebben wij dat niet in Hoorn? Met weinig ervaring is hij het zelf gaan opzetten. "Dat is goed uitgepakt, maar het is zeker geen melkkoe."


Volgens Willem is het organiseren van een festival een groot risico, juist doordat het festival gratis is. "Je kunt net zo goed naar het casino gaan. Vooral de promotie is een flinke kostenpost. En de datum ligt al maanden vast. Heb je slecht weer, dan heb je pech."


Lees HIER het gehele artikel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten