Pagina's

maandag 24 oktober 2016

Food Trucks: een lading adviezen om goed te starten! - Belgian Food Truck Association

In de Verenigde Staten is "street food" al gemeengoed, nu krijgt het ook in Europa vaste voet. Zo zien we in Brussel steeds meer food trucks in het straatbeeld verschijnen. Deze vrachtwagens, bestelwagens en zelfs bakfietsen en fietsen zien we op markten, openbare plaatsen en evenementen en verkopen allerlei gerechten...


Ze zien er vaak fun en kleurrijk uit en omdat ze binnen een wel omlijnd concept passen, lijken ze een gemakkelijk en goedkoop alternatief voor de opening van een vaste snackbar. 

Gemakkelijk? Dat is niet zo zeker! Trekt het avontuur u aan? Lees dan aandachtig ons advies voor een vlotte start!

Wat is de basis om op te starten?

Tenzij ze uitzonderlijk en niet-commercieel is (bijvoorbeeld als u op de kerstmarkt brownies verkoopt om geld in te zamelen voor de sportclub van uw kinderen), hebt u voor elke ambulante activiteit een zelfstandigenstatuut nodig (en moet u aan het ondernemingsloket uw basiskennis bedrijfsbeheer (link is external) aantonen).

In tegenstelling tot wat men zou denken, hoeft u echter geen toegang te hebben tot het beroep van restauranthouder-traiteur. Zo had drievierde van de mensen die al een food truck lanceerden geen enkele horecaervaring. Dat is helaas een van de eerste oorzaken voor een mislukking: velen onderschatten hoe moeilijk het is. Want het is wel degelijk een vak op zich: eten klaarmaken voor vrienden is één ding, maar 200 personen bedienen op een evenement is nog iets anders! Denk daaraan en bereid u daarop voor, bijvoorbeeld door opleidingen te volgen waarmee u zich kunt professionaliseren.

Om op straat of in de openbare ruimte te mogen verkopen, hebt u ook een leurderskaart nodig, voor uzelf en voor elke persoon die met of voor u werkt. Deze kunt u aanvragen bij een ondernemingsloket.Met welk voertuig?

Wie food truck zegt, zegt voertuig. Dat is meestal de grootste investering voor wie een dergelijke zaak opstart. Het aanbod in België is nog uitermate beperkt en weinig concurrentieel. Vandaar dat velen in Frankrijk op zoek gaan, zowel voor nieuw als voor tweedehands of om te huren. Sommigen bestellen hun wagen zelfs in het Oosten. Aangezien veel projecten met een klein budget beginnen (meer dan eenvierde van de foodtruckers was werkzoekende alvorens op te starten), maakt de starter vaak de fout een te klein voertuig uit te kiezen waarmee hij zijn productie nooit zal kunnen opdrijven.

Fabrice Willot, van de Belgian Food Truck Association, legt uit: "Om te besparen kiezen velen ervoor geen vrachtwagenrijbewijs te halen. Maar dat beperkt hen in de mogelijke lading van hun voertuig. Dat betekent dat ze, ook al hebben ze voldoende ruimte, een eventuele grote bestelling voor een evenement niet kunnen aanvaarden omdat ze met een extra koelkast of te veel voorraad in de wagen het maximumgewicht van hun rijbewijs overschrijden."Denk dus vanaf de voorbereiding van het project voldoende groot. Kunt u zich met uw piepkleine vrachtwagentje uit de slag trekken als u een grote bestelling krijgt? Kunt u met meerdere personen werken als dat nodig is? Hebt u het juiste rijbewijs?  Vergeet niet dat u voor de aankoop en inrichting van uw voertuig kunt genieten van steun voor algemene investeringen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (tot 35% van uw investeringsfacturen terugbetaald). Er zijn ook premies op de aankoop van hybride wagens en fietsen !

Een andere vaak gemaakte fout is besparen op uitrusting, bijvoorbeeld door (goedkoper) gas te kiezen als brandstof voor kookapparatuur. Gas is echter op heel veel plaatsen (festivals, stadscentra ...) verboden. Als u hiervoor kiest, beperkt u de facto uw verkoopmogelijkheden! Denk dus goed na over de keuze die u maakt en win nauwgezet inlichtingen in. Nog een illustratie: veel mensen geven de voorkeur aan een pizza die op hout is gebakken ... maar uw oven (en dus uw voertuig) zal uitgesloten zijn van festivals en parken!

Onderschat bij het opstellen van uw business plan de kosten die rechtstreeks verband houden met het voertuig, niet. Sommige zijn vanzelfsprekend, zoals allerhande taksen, verzekeringen, onderhoud, brandstof. Maar hebt u goed nagedacht over waar u uw food truck 's nachts kunt stallen? Hebt u thuis plaats of moet u een garage huren? Hebt u 's nachts elektrische voeding nodig? Hoeveel kost dat elektriciteitsverbruik? Allemaal vragen die u zich tijdig moet stellen – een parkeerplaats huren kan heel duur zijn in Brussel!


Lees het gehele artikel op 1819 / Belgian Foodtruck Association

Voor meer informatie en direct contact kunt u uw inhoudelijke aanvraag 
naar ons MAILEN!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten