Pagina's

donderdag 6 oktober 2016

De foodtruckhype: serieuze concurrentie in een serieuze branche

Dat er een foodtruckhype gaande is, mag geen nieuws heten. 
Het aantal foodtrucks zou zelfs zo hard zijn toegenomen dat de rijdende keukens elkaar momenteel ‘kapotconcurreren’. 
Maar vindt de branche dat zelf ook?


Hoeveel foodtrucks er nu precies in Nederland zijn is moeilijk te achterhalen. 
Wel is duidelijk dat het aantal de laatste jaren explosief is toegenomen. 
Tegelijkertijd neemt de vraag naar deze trucks al net zo hard toe. 
In 2016 is er zelfs een omslagpunt bereikt: voor het eerst zijn er meer foodtruckfestivals dan muziek-festivals. 
En ook op reguliere festivals, bedrijfsfeesten en dorpsbraderieën krijgen de rijdende cateraars steeds meer voet aan de grond. 
De oprukkende foodtrucks zouden ‘elkaar kapotconcurreren’, aldus een artikel op NOS.nl. 
Wat klopt er van die moordende concurrentiestrijd die achter de schermen zou plaatsvinden? 


“Dat de concurrentie voor foodtrucks in de laatste drie jaar heviger is geworden, is zeker waar,” stelt Henk-Jan Kakebeen van Taste of Amsterdam. 
Het grote succes van Rollende Keukens wordt door velen als de belangrijkste aanjager genoemd, maar hoe dan ook was het onvermijdelijk dat het typisch Amerikaanse foodtruckfenomeen naar Nederland zou overslaan. 
Kakebeen: “Enerzijds gaat de opkomst van festivals hand in hand met consumenten die meer aandacht besteden aan gezond en goed voedsel. 
Maar anderzijds is een foodtruck een relatief laagdrempelige manier om de cateringmarkt te betreden, vergeleken met het starten van een eigen restaurant of bistro. 
Dat verklaart ook de opkomst van de vele foodtruckfestivals. 
Je hoeft daar veel minder technische voorzieningen voor aan te leggen, want die zitten allemaal al in de rijdende keukens ingebouwd. 
Een foodtruck is dus ‘plug and play’.”


Ook Arjan de Hoon, oprichter van boekingsplatform ToetToetFood, ziet het aantal foodtrucks nog maandelijks toenemen. 
Volgens hem past het prima in de tijdsgeest: naast je baan als zzp’er in de zomermaanden je passie voor koken uitleven in je foodtruck. 
Maar is er ook voldoende ruimte voor al die gepassioneerde foodtruckers, of concurreren ze elkaar inderdaad kapot? 
“Het punt is vooral dat veel mensen, ook veel startende truckers, een romantisch beeld hebben van deze branche. 
Een beetje koken in de zon, een beetje verkopen… 
Maar om serieus voet aan de grond te krijgen is het gewoon keihard werken en serieus ondernemen. 
Wat dat betreft zijn de foodtrucks niet anders dan elke andere cateringbranche.”



Lees het gehele artikel op Entertainment Business.


Voor meer informatie en direct contact kunt u uw inhoudelijke aanvraag 
naar ons MAILEN!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen