Pagina's

woensdag 14 oktober 2015

De geschiedenis van Food Trucks - Miljuschkas Foodtrucks

In Amerika is het een echte hype: je eten haal je bij een food truck. Niet alleen als je een festival bezoekt, maar ook gewoon, doordeweeks, in de lunchpauze ofzo. En dan geen afgezaagde loempia, patatje of slappe hotdog: nee, vers bereid, smakelijk en bijzonder eten.


Food trucks? Ja letterlijk, een automobiel met een keuken erin. Ze variëren van oude schoolbussen tot mini-karretjes en serveren van alles: hippe taco’s, gastronomisch ijs, broodjes kreeft of koffie. In Nederland zie je ze ook al op verschillende plekken opduiken, vaak verzameld op culinaire festivals. Maar zo hip als de hype ook lijkt, het fenomeen kent een lange geschiedenis, die zelfs verder terug gaat dan de uitvinding van de auto zelf.


Twee oude Amerikaanse tradities kunnen direct aanwezen worden als de voorlopers van food trucks. Ten eerste de chuck wagons, die in de jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog hongerige mannen op de uitgestrekte prairies van eten konden voorzien. De uitbaters van deze wagens stonden ’s nachts op om verse koeken te bakken en volgden bij het ochtendgloren de sporen van het vee om zo de cowboys te kunnen bereiken. De wagens waren uitgerust met aparte kookruimte, opslag en afwasvoorziening. 


In enkele grote steden van de Verenigde Staten, zoals New York en Chicago, ontstond een soortgelijk fenomeen. Arbeiders in bijvoorbeeld textielfabrieken en de bouw hadden behoefte aan snel, goedkoop en vullend eten. Als antwoord waren daar de voedselkarretjes, waarin weliswaar niet gekookt werd, maar die wel dienden als uitdeelpunt van maaltijden in de stad. Simpele lunches uit karretjes, zoals meat pies, fruit en broodjes, zie je nu nog steeds in het straatbeeld van de Amerikaanse grote steden en dienen hetzelfde doel als de food trucks nu. 

Bron: Miljuschkas Foodtrucks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten